Verslag van het Eindhovens dagblad, Best 19/20-09-2015

Rupsvoertuig “de Jachttijger” nagemaakt met stukken plastic reclameborden

Door onze correspondent Henk van den Heuvel

Best – Op het terrein aan de Sonseweg in Best waar op 17 september 1944 de luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden kon jong en oud zich het afgelopen weekend vermaken met binnen- en buitenactiviteiten bij Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Zo konden er rondritten gemaakt worden in legervoertuigen van Club Wheels. Terwijl Yorit van Hout en zijn opa Martien Verbruggen uit Son & Breugel een Dodge bekeken, kwam de zesjarige Giel Verhappen enthousiast terug van een tocht over het buitenterrein. `Deze jeep kan alles, grote plassen en diepe kuilen vormen geen probleem. Een helm dragen is wel verstandig , want je schudt op en neer`. Apetrots keek hij rond toen hij alleen achter het stuur mocht gaan zitten. Met een hand aan het stuur hield hij met de andere hand zijn zelf gemaakt geweer was, want stel….. Joost Walraven, bestuurslid van Wheels had ruim vijf jaar gesleuteld aan zijn jeep waarmee hij rondritten verzorgde. ` Afgelopen vrijdag hebben we met 45 voertuigen een rit gemaakt van Borkel en Schaft naar Eindhoven om het bevrijdingsfeest in Eindhoven op te luisteren.
In de Jan Driessenhal trokken de oorlogscartoons, gemaakt door de Eindhovenaar Ton Smits veel aandacht bij de bezoekers.
Modelvereniging RC Amour Group Holland demonstreerde buiten haar radiografisch bestuurbare trucks en tanks terwijl in een grote hal uitleg gegeven werd over tientallen op schaal nagemaakte legervoertuigen.
JT Best sept 2015
Deze tank, de Jachttijger, is gemaakt op schaal 1 op 10 en het mooie is dat het hele modelvoertuig is gemaakt van oude, plastic reclameborden en de rupsbanden van bewerkte waterleidingpijpen. Het materiaal is door mij in een klein schuurtje achter mijn huis bewerkt. Het kostte me ongeveer 450 werkuren, maar het resultaat is een uniek voertuig waar ik heel zuinig op ben` vertelde bestuurslid Fred van Soolen.
In een kooi, met gaas omspannen, werd er gevlogen met een Quadcopter, zo genoemd omdat de drone vier wielen heeft en ook vier propellers.
Ook bestond voor de jeugd de mogelijkheid deel te nemen aan uitdagende outdoor activiteiten zoals boomklimmen, abseilen en demonstreerden oud-artilleristen hoe het vijfentwintig pounder veldgeschut schietgereed wordt gemaakt. Helaas moesten de vier oorlogsveteranen die zaterdagmiddag zouden komen wegens oververmoeidheid verstek laten gaan .

Met dank aan Henk v/d Heuvel.