Kapelle 2022

Toujours Kapelle

Zaterdag 21 mei.

We waren uitgenodigd op een nieuw feest dat door Patrick was aangedragen.
In 1940 waren zo’n drieduizend Franse soldaten in deze omgeving mee gevochten en tachtig van hen hebben op Kapels grondgebied het leven gelaten.
Zij liggen hier begraven op het inmiddels erkend militaire ereveld te middel van een totaal van zo’n 228 graven. De herdenking daarvan vond rond 16 mei plaats. In die week werden er verschillende dingen georganiseerd, waaronder dit gebeuren waar we nu aan mee hebben gedaan.

het monoment

Van de club waren 2 leden en twee gastrijders aanwezig.
Om half negen we hadden twee kramen opgebouwd, modellen uitgestald en alles gereed gemaakt om deze te showen voor het Kapelse publiek.

De stand

In de ochtend was het redelijk rustig en pas na de middag werd het drukker.
Uiteindelijk kwam er geleidelijk aan toch een grotere belangstelling.
Het mooie was dat de vragen die gesteld werden over de hobby gingen, niet over de kosten of hoe hard gaat hij en of ze te koop waren, maar meer hoe heb je het model gemaakt werd, hoe werkt het en hoe lang heb je erover gedaan heb.
Dus het publiek was zeer geïnteresseerd.

De verzorging vanuit de organisatie was perfect, koffie, lunchpakketje en ’s middags nog een heerlijke appel, vers uit de boomgaard. Hoe goed kan je het hebben!
Wij, de deelnemers, hebben van deze dag genoten en hebben ons kostelijk vermaakt.

De organisatie was ook zeer tevreden over de door de club getoonde inzet.
Deze dag is ook weer een opening voor de club om nieuwe evenementen te krijgen, zeker na het afzeggen van diverse andere.

’s Middags werden we zelf ook nog verrast door het overvliegen van een NA-T6- Texan Harvard. Hij vloog drie keer over Kapelle en beëindigde deze ceremonie met het op en neer bewegen van de vleugels, als groet.

Toch even kijken wat het toestel voor Nederland betekend heeft; uit Wikipedia dit stukje:

Koninklijke Luchtmacht

Tussen 1946 en 1968 heeft de Koninklijke Luchtmacht 200 Harvard toestellen in dienst gehad voor de voortgezette opleiding. Ook werd het toestel vaak gebruikt door ex-vliegers met een grondbaan, vaak om hun uren vol te maken. De zoon van Jaap Eden, Majoor Eden, maakte hier op Soesterberg veelvuldig gebruik van.

Tot zover de historie.

Zo rond half vijf droogde de belangstelling op en zijn we rustig aan gaan opruimen. Nadat ook de twee kramen afgebroken waren, hebben we ons afgemeld bij de organisatie en zijn we huiswaarts gegaan.

Conclusie: een gezellig dag en leuk feestje, voor herhaling vatbaar.

Commentaar van de voorzitter:
Patrick , bedankt voor het contact maken met dit evenement en jij samen met Gerard en beide gastrijders bedankt voor de inzet op deze dag.
Indien er een herhaling komt, hoop ik op meer leden die willen komen.