Militair weekend Zaandam Hembrug 9-10 mei 2015

 

 

 

 

 

Een verslag van het militaire weekend op het Hembrug terrein in Zaandam 9 en 10 mei

pasfoto FvS 2

een verslag van Fred van Soolen

 

 

 

Zaterdag 2 mei:

Na een aantal mailtjes tussen de organisatie van het Militair weekend Hembrug in Zaandam en mij, besloot ik toch maar eens zelf te gaan kijken wat ons plekje zou worden op die zaterdag 9 mei. Er was besloten om alleen de zaterdag te komen.hembrug 36 s
De zaterdag voor het evenement, 2 mei , had ik afgesproken met Eric Schaap, mijn contactpersoon.
Aan de poort werd ik ontvangen door Eric in een legergroene Daf 66, genaamd “Bassie” .
Na hem door een bosrijk gedeelte gevolgd te hebben kwamen we uit bij de officierskantine en de andere gebouwen. Bij deze gebouwen zouden wij komen te staan, buiten, en als het weer slechter zou worden konden we een paar meter de hoek om de oude garage in.
Er was van alles mogelijk, eten, drinken en zelfs slapen.
Na alles bekeken te hebben en besproken liet Eric in “Bassie” het hele terrein zien en vertelde wat waar kwam te staan en wat er nog meer te zien was. Onderweg sprak ik over een bospad die mij opgevallen was en Eric vertelde dat daar de Dikke Daf met bezoekers door ging crossen.
Terug na de tour haalde hij de chauffeur van de Dikke Daf en kreeg een privé tour door het bospad.
Na dit warm ontvangst en mogelijkheden kwam het in mij op om toch met een aantal leden de zondag te komen.
Een 8 tal leden was bereid om (ook) de zondag te komen.

Zaterdag 9 mei:

Aangekomen bij de afgesproken ontmoetingsplaats trof ik daar al Marrie, Cees, Wout en Henk de Vroedt en na mij kwam de rest die zich opgegeven hadden (op 1 na en 1 ziek), om in colonne naar onze plaats te rijden.hembrug 15 s
Direct alles uitgeladen en de wagens een stukje verder op het terrein geparkeerd, zijn we gelijk begonnen met het indelen van het rijterrein en de tafels.
Er lag een behoorlijke berg zand en een paar pallets met gevulde zandzakken, dus een brug met diverse heuvels was snel gemaakt.hembrug 17 s

De tafels werden in de garage gezet, want het weer was niet helemaal stabiel, maar is toch de hele dag droog gebleven.
Doeken erover, modellen erop, leden erachter en laat de bezoekers maar komen.
In het begin waren er nog niet zo veel mensen geweest, maar voordat iedereen vanaf de ingang tot de gebouwen waren gekomen, was je wel een 3 kwartier verder.hembrug 33 s
De bezoekers werden van een parkeerterrein een heel stuk verderop gebracht door historische autobussen en wanneer ze op het Hembrug terrein waren werden ze van punt naar punt hembrug 22 sgebracht in de oude legertrucks, oa GMC en Daf.
Er werd ondertussen voor bonnen gezorgd om lunchpakketten op te halen in de naastgelegen kantine, waar ook de koffie klaar stond voor ons deelnemers.hembrug 24 s
In de middag werd de muziek verzorgd door de Bill Baker band, die nummers speelde van Glenn Miller. Een van de leden van deze band, Wim Zweekhorst, was de organisator van het militair weekend in Rijswijk 2011 waar wij toen ook aan deelgenomen hebben.
Naar gelang de dag vorderde werd het drukker, volgens de organisatie kwam er op de zaterdag net zoveel als vorig jaar het hele weekend en de zondag zou nog mooier weer worden.
Aan de zaterdag kwam een eind en gingen er een hoop leden inpakken.hembrug 28 s
Er bleven er een paar slapen, er kwamen er een paar terug en een paar kwamen er nieuw bij. Maar eerst werd het eten voor de deelnemers opgediend in de kantine, dus lieten we het ons goed smaken. Na het eten rustig op de veranda uitbuiken en genieten van het geluid van ruisende bomen, dat werd soms verstoord door het geluid van…??? Straatrace???

hembrug 29 shembrug 34 s
Tijd voor een wandeling over het terrein en dat was
groot, maar we hadden nu de kans om alles te zien zonder publiek, maar rond 22.30 uur werd de drang naar de slaapzak wel erg groot en 23.00 vielen de luiken dicht.

Zondag 10 mei:

De luiken gingen om 07.30 weer open en een kwartier later stond ik onder een heerlijke warme douche wakker te worden. Onderweg lopend naar de slaapplaats kwam ik lang de hembrug 35 skantine waar alweer mensen bezig waren om eieren te bakken en brood klaar te leggen.
Nadat iedereen op was gingen we gezamenlijk naar de kantine om die eieren eens te testen of ze goed binnen waren te houden, de eieren waren glansrijk voor deze test geslaagd. Aangezien het droog en zonnig zou worden hadden wij alvast alle tafels buiten bij het rijgedeelte gezet om zo maar 1 plek in de gaten te hoeven houden.hembrug 37 s
Het is nu 09.00 en de leden die zich hadden opgegeven waren er (en alweer op die ene na), dus begonnen alles uit te laden.
De zondag begon al gelijk met de mededeling dat het watervliegtuig van Aviodrome, de Catalina, binnen 10 minuten zou landen op het Noordzeekanaal, dus op naar de waterkant buiten de hekken. De Catalina heeft 2 keer overgevlogen en is toen op het kanaal geland.hembrug 26 s hembrug 19 s
Op de markt waren diverse militaire artikelen te koop, uniformen, modelbouwdozen en boeken. Ook hier kwamen we weer bekende tegen.hembrug 25 s hembrug 23 s
Vanaf het begin van de zondag was het nog drukker dan zaterdag en de organisatie sprak van een groot succes.
Wij hebben de hele dag door met mensen gepraat, de voertuigen uitgelegd en verteld hoe het allemaal in elkaar zit, zo’n tankje.
Ook nu werd er weer voor de lunchpakketten gezorgd, dus dat was weer prima verzorgd.
Ook aan deze dag komt een eind en na het opruimen en inpakken bleek er voor deelnemers nog een avondmaaltijd te staan.
Van de organisatie heb ik begrepen dat er 100 vrijwilligers, 400 deelnemers van bijna 30 organisaties, 30 marktkooplui, tientallen militaire voertuigen, antieke bussen, een helikopter en de Catalina vliegboot deel namen aan dit weekend en er meer dan 7000 bezoekers zijn geweest.
Mijn indruk van dit weekend is dat het een prima georganiseerd evenement is, waar veel te doen en te zien is en zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Mijn dank gaat uit naar de leden die er bij waren en voor hun inzet en naar de organisatie voor een perfect verlopen weekend.

Volgend jaar zijn wij er weer bij.