Verslag thema weekend “Op Herhaling 2013” Overloon

“Op Herhaling 2013” in het Oorlogsmuseum in Overloon

Jan  Een verslag van Jan de Weyer

Overloon   12 en 13 oktober 2013

Al in 2012 had één van onze verkenners een weekend mee gedraaid met het thema weekend  “op herhaling 2012” georganiseerd door Bravo-cie te weten de Heer Boons.
Aangezien dit ondanks het goede weer het enigszins was tegengevallen door het weinige publiek, had men besloten om het voor 2013 meer aandacht in de media te geven en het iets anders aan te pakken .

Als één van de deelnemende clubs was de RCAGH dit keer ook van de partij , waarbij vermeld mag worden , met een prima opkomst !!   Na twee maal vergaderd te hebben in Overloon waren we vrijdag de 11e oktober dan ook van de partij om de diverse voorbereidingen te treffen voor dit weekend. Er was al aan diverse scenario’s gedacht , want het weer zou te wensen overlaten voor dat weekend , maar ach de RCAGH is wel wat gewend !

overloon 2013 003 s
De heren van Soolen , Kiel en de Groot hadden in de voormiddag de slaaptent van 5×10 samen met de eigenaar al overeind gezet. Daarna arriveerde de bergers groep om de andere twee boogtenten mee op te zetten en de rest van de stand aan te kleden.
overloon 2013 023 s overloon 2013 019 s
Het weer was ondertussen al af en toe onstuimig , maar ach we gingen door .

De avond was ondertussen  gevallen en we waren aardig moe en lichtelijk blubberig geworden,  dus besloten we in de ochtend verder te gaan.  overloon 2013 048 sHet  was nu tijd om een  warme hap te scoren , wat net buiten het museum goed gelukt was , werd er in de kruistent nog wat te drinken genuttigd waarbij vooroorlogse prijzen werden gehanteerd , toppie !!overloon 2013 052 s
Op naar de slaaptent , waar na de nodige lachbuien en heen en weer gekakel het langzamerhand stil werd en er weer bossen plat gezaagd werden .

Zaterdagmorgen 12 oktober , na een frisse nacht met hier en daar een bui , is het langzaam ontwaken , douchen , verder ontwaken , ontbijten en ons klaar maken om de eerste leden te verwelkomen .
overloon 2013 060 s
Zoals vanouds en na lange tijd elkaar niet te hebben gezien werd dit op de gebruikelijke manier afgehandeld en ging ieder zijn ding doen .Ondertussen werd er hier en daar wat zwaar materieel van het museum en deelnemers opgestart , zoals een T65 met mijnploeg , Leopard1 A5 , diverse Daf YA voertuigen , EEN LEOPARD BUFFEL ( yes !!!) en uiteraard de YP408 van het museum. overloon 2013 066 s overloon 2013 073 soverloon 2013 074 s overloon 2013 062 s
Dit alles werd natuurlijk door ons allemaal gadegeslagen , wel met de mobiele telefoon in de hand , want dat weer zat ons toch niet lekker , de zaterdag verliep prima , droog , zonnig , helemaal top !! overloon 2013 077 soverloon 2013 079 s
Na een redelijke dag qua bezoekers en lekker bijgepraat te hebben waren we toe aan een warme hap , de meeste van ons bleven mee eten ( hachee met aardappels en rijst). Na het eten keerde de meeste huiswaarts en maakte wij ons op voor een gratis rondleiding door het museum , helaas wegens vermoeidheid hebben sommige van ons niet de complete rondleiding mee gekregen , maar het was wel de moeite waard . Slapen is het enige wat wij nu nog willen, ondertussen was het enigszins wat hard gaan regenen , maar moet kunnen en komt goed ( dachten we )

Zondag 13 oktober  D-Day .

In de nacht van zaterdag op zondag regende het niet meer , ……….het hoosde ! Dit ging gepaard met af en toe een flinke windvlaag ( ook in de slaapzakken van de hachee trouwens ) met direct daarna een hagelbui van eikeltjes die uit de boom op de tenten vielen  en op het dak van de bus van Rene neer kletterde.
Na zo’n aanval van boven was iedereen meteen weer wakker en begon alles van voor af aan , marathon slapen dus .
overloon 2013 101 s
Zondagmorgen , het regent cq hoost nog steeds , toch me handel maar onder de jas gestopt en via de bagger goot naar de douche ploeteren.  Hier aangekomen alles wat maar drogen moest op de kachels gehangen , lekker warm gedoucht en een bak koffie ingeschonken.

 Na het ochtend ritueel zijn we de tenten waar de spullen stonden gaan bekijken .overloon 2013 098 s
Na de eerste blik in de tenten geworpen te hebben sprintte sommige al terug naar de slaaptent om de zwembroek aan te trekken want het water stroomde van links naar rechts door de boogtenten. Gelukkig hadden we de avond ervoor zoveel mogelijk spullen omhoog gezet en afgedekt .
overloon 2013 100 s


Wij hadden zaterdag een rijgedeelte uitgezet, maar dat was nu een wildwaterbaan geworden.


Na beraad met de leiding hebben we onze spullen ingeladen en zijn we via een grote roldeur aan de zijkant van het museum naar binnen gegaan.overloon 2013 102 soverloon 2013 104 s
In het museum zijn we op zeer kleine schaal binnen  verder gegaan  en dit was tevens voor
een mooie gelegenheid om alle natte kleding uit te hangen en te laten drogen , inclusief ons zelf .

Nadat we de zondag zo hadden door gebracht en ondertussen nog twee tenten afgebroken en ingepakt hadden , was iedereen blij dat we huiswaarts konden , nadat we onderweg nog gezamenlijk wat hadden gegeten is ieder zijn weg gegaan . Thuis gekomen spullen uitladen , slaapzakken luchten , spullen laten droog , GROOT ONDERHOUD  . Zie oa bij verslagen: Het schoonmaken van een tijger.

Dit was mijn verslag van Overloon , dit was natuurlijk wel een hele extreme situatie , wellicht gaan we het volgend jaar weer proberen , voor nu iedereen bedankt voor zijn inzet . 

2013 was voor de RCAGH een zeer rustig jaar , zelf denk ik dat dit in 2014 anders zal zijn , er gaat namelijk van alles gebeuren op het gebied van Landmacht.
Natuurlijk niet te vergeten het nieuwe Nationaal Militair Museum , wat in 2014 haar deuren  gaat openen.
Jullie gaan het van ons horen, maar nu gaan we ons eerst opmaken voor de winterstop, onderhoud en vernieuwingen en daarna Goes .

Met vriendelijke groet , Jan de Weijer .                                                                                      

Voorzitter en forumbeheerder