Militair weekend smalspoor museum Erica 2009

 

pasfoto FvS 2

Een verslag van Militair weekend

Industrieel Smalspoor Museum te Erica

22 en 23 augustus  2009.

 verslag van Fred van Soolen

 

Vrijdagavond,

de acculaders staan bol van al dat laden. De tanks staan al in de auto en ik ben de laatste spullen aan het verzamelen, slaapzakken check, tent check, veldbedden check, tandenborstels check, verlengkabel check, schep check check check check.

Alles zit er volgens mij nu in en wij, Jeffrey, Yvonne en ik gaan met een gerust gevoel om 21.30 uur slapen,  want het is morgen vroeg uit de veren.

04.45 zaterdagochtend, wat een tijd.
De planning is om 05.30 uur te gaan rijden, maar en dat gaat lukken. Doordat de maximumsnelheid op enkele plaatsen overschreden wordt, halen we weer enkele minuten in  en komen precies op schema op de plaats van bestemming, de parkeerplaats waar we afgesproken hebben met de Familie Tollens.

Wij blijken 1 parkeerplaats te ver gereden te zijn en na telefonisch kontakt komen zij naar ons toe.Na een lange tijd rijden verlaten wij de snelweg, gaan door op een provinciale weg en tenslotte rijden we over de Koni schokbreker testbaan richting het museum.

Hier staat, met Rene zijn tekst te gebruiken, een zooitje aangespoeld wrakhout ons op te wachten. Wout wees ons de weg en verderop werden we weer opgevangen door Jan.

Onder aanvoering van Kpl de Weyer was kamp Erica opgebouwd en de omgeving verkend en zeker gesteld. Na een korte briefing van de Kpl werden de aanwezige strijdkrachten, ondersteuningtroepen en Cadi personeel aan ons voorgesteld.

Het oefenterrein werd door Jan getoond en al snel bleek dat het een erg vochtige nacht geweest was, tent, tafels, stoelen en je schoenen van het gras waren kletsnat. I v m het vocht waren alle voertuigen in de auto’s blijven staan.

Het sein “voertuigen verzamelen” werd gegeven en overal kwamen de tanks vandaan. In een korte tijd was de lege tafel veranderd in een sfeervolle groene modellen massa met breed glimlachende mensen er omheen.

erica 08-2009 007erica 08-2009 010

Het gras waar we op stonden was voor de schaal 1 : 16 tanks net te hoog en te stug om op te rijden. In het midden was een groot stuk bedekt met fijne grond om op te rijden.

Aangezien Klaas en Ronald er niet bij konden zijn hadden we een beperkt aantal huizen en helaas konden we niemand laten schrikken met de knallen van Ronald.
Bert en Jan hadden de spullen nog bij zich van de bijeenkomst in Buren, zoals een brug en de zeilen voor de tafels.
Rene had een aantal huizen met daar in het kamp en dozen met hesco’s .
Des al niet te min hebben we er toch een aardig slagveld van weten te maken.

ZO,  nu nog even een BBQ afrekenen, briefing van de organisatie aanhoren, koffie drinken en laat dan de bezoekers maar komen.

 

Rondom stond de Dutch Peace Army met voertuigen in de schaal  1 : 1.
Deze groep hadden aan aantal voertuigen in prima staat en konden er van alles over vertellen.

erica 08-2009 026erica 08-2009 035

De Gele rijders met levende modellen en lieten de mensen regelmatig schrikken door hun kanonnen af te vuren. Deze mensen maakte er, prima aan elkaar gepraat, een mooie show van .

De IPMS zat binnen modellen in elkaar te plakken.

Het museum zelf reed de gehele dag volgens een spoorboekje ( zonder vertraging ) de bezoekers over het grote gebied waar deze treinen hun werk hebben gedaan. Zelf kon ook nog in een locomotief gereden worden, wat zeker door de jeugdige bezoekers erg leuk gevonden werd.

Dit gehele weekend was prima georganiseerd door Willem Strabbing, samen met een grote groep mensen. Uit naam van alle leden van de RC Armour Group Holland die hier aanwezig waren, Willem( en dan bedoel ik iedereen van het museum mee ) bedankt voor de gastvrijheid en de ontspannen sfeer die het geheel uitstraalde.

Terug naar onze modellen, Jan had weer wat vooruitgang geboekt en had een blik groene verf opengetrokken. De buffel begint steeds meer op zijn origineel te lijken.erica 08-2009 005

Rob de Graaf had aan zijn Saracen weer enkele modificaties uitgevoerd waardoor hij weer beter reed. Als je dit model bekijkt moet je er voor oppassen om dan niet te gaan kwijlen. Zoals zo vaak vermeld, dit is hoge school modelbouw met oog voor detail. En het werkt ook nog.

Rene had uiteraard de grootste groep voertuigen, maar ja zijn naam is niet voor niets:
de Groot.

Ons laatst aangemelde lid, Han Brink, kwam ook nog even langs met zijn erica 08-2009 051
Tiger1 schaal 1 : 6. Een model wat gemaakt was door De Russische collega Alex Schlaktner. In het model zat een geluidsinstallatie die vaak niet eens in mijn auto zit.
Er kwam het Duitse tanklied uit, hebben we maar niet te lang aan laten staan, maar ook de Pink Panter tune…………leuk.
Han liet ons doorschemeren dat deze tank volgend jaar flink onder handen genomen gaat worden door hem. We wachten met spanning de verbouwfoto’s op site en/of forum af.
Han, hou ons op de hoogte.

Zelf hadden Jeffrey en ik aan de voertuigen niets veranderd, maar hadden we voor beter vervoersmogelijkheden gezorgd. Wij hadden nog enkele transportkosten gebouwd.

Het weer was ons deze dag , op een klein buitje van 3 druppels na, erg goed gezind. Het was redelijk zonnig met 22 graden, uit te houden dus. Zondag was de voorspelling dat het wel eens heel de dag zon zou worden met 26/27 graden. Ook hier waren we op voorbereid met liters zonnebrand en een afdeling om in te smeren.

In de loop van de dag ontwikkelde zich een nieuw fenomeen, de strijdkreet.
Deze was al eens eerder voorzichtig op een terras in Oud Leusden ten gehore gebracht, maar nu ging de gehele groep dan ook los. Veel van de andere medewerkers aan dit weekend keek dan ook onze richting uit met een glimlach op zijn gezicht.

Om 17.00 uur gingen de laatste bezoekers naar huis en ging de uitgeputte RC Armour Group Holland strijdkracht terug naar Kamp Erica om bij te komen, op te frissen en zich voor te berijden op, zoals Jan reeds eerder zei, de rituele vleesverbranding, in de volksmond ook wel barbecue genoemd.
erica 08-2009 081erica 08-2009 082

Rond ongeveer 22.00 uur werd er met de trein een nachtelijke rondrit gehouden. Tijdens het rijden gingen regelmatig de armen in de lucht onder aanvoering van de strijdkreet

Hooooooow……………Hooooooow…….

Ook tijdens deze rit schalde het Nederlandse lied uit de kelen van de RCAGH leden.
Van Voor Naar Achter Van Links Naar Rechts  en nog veel meer van dit soort songfestival winnende liederen.

Het was maar goed dat er meerdere mensen een zaklantaarn bij zich hadden anders zagen we niets, dat is erg donker daar.

Rond 23.00 uur ging en de meeste naar bed en s’nachts is het gehele bos wat er nog stond omgezaagd, en dan was Klaas er nog niet bij.

Het gehele weekend werd er flink gereden door iedereen en had het dan ook prima naar zijn zin. Nogmaals, onze dank namens de leden van RCAGH  gaat uit naar de organisatie van het museum.

Maar ook niet te vergeten de leden die Kamp Erica hebben opgezet, draaiende hebben gehouden en voorzien van slaapplaatsen en dan bedoel ik in het bijzonder De familie de Weyer en de Keyzer

Ik sluit af , het was weer leuk, gezellig, veel heel veel gelachen.

Gegroet, Fred van Soolen
PLAATS RUST